Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Jo-jo efekt po diéte

27. 10. 2021

Jo-jo efekt po diéte

27. 10. 2021

Bojíte sa, že po ukončení proteínovej diéty príde nevyhnutne jo-jo efekt a ťažko zhodené kilá naskáču späť? Okolo jo-jo efektu koluje množstvo mýtov a poloprávd. Dôležité pri uvedení na pravú mieru je samotné pochopenie, že jo-jo efekt nie je žiadna samostatná „entita“, ktorá sa jedného dňa z ničoho nič objaví. Ani kilogramy nemajú tú moc, aby „naskákali“ späť do tela bez nášho pričinenia. Jo-jo efekt navyše nie je viazaný iba na keto diétu, ale na akúkoľvek formu (nielen) cieleného chudnutia. O čo sa teda ide?

Jo-jo efektom najčastejšie označujeme stav organizmu, kedy sa po určitom čase po schudnutí kilá vrátia späť, prípadne ich pribudne ešte viac. Je preto vhodné, aby ste sa nevracali k pôvodnému jedálničku a nezdravému spôsobu života pred diétou, kvôli ktorému kilá prvýkrát naskákali. Diéta má mať edukatívny charakter a po jej skončení treba pokračovať v novo naučených, nielen stravovacích, návykoch.

Preto je aj po ukončení diéty vhodné využiť odborné výživové poradenstvo, ktoré je pre zákazníkov, ktorí absolvovali redukčnú diétu Prodietix, zadarmo a na vyžiadanie vám ho radi zašleme.

Základné pravidlá proteínovej diéty Prodietix sú:

1. Kvalitný pitný režim založený predovšetkým na vode (prípadne možno piť bylinné nesladené čaje). Počas diéty je pitný režim veľmi dôležitý.

2. Konzumácia aspoň 300 až 500 g zeleniny denne.

3. Pravidelnosť v stravovaní. 

Tieto tri pravidlá patria medzi základné stavebné kamene zdravého životného štýlu. K nim je potrebné pridať aj vhodnú skladbu potravín a pravidelný pohyb, ktorý je najlepšou prevenciou pred naberaním zbytočný kíl navyše alebo jo-jo efektu.

Ideálna je aeróbna aktivita (plávanie, chôdza, beh, cyklistika, jazda na korčuliach a pod…), ktorá efektívne spaľuje tuky, posilňuje obehový a imunitný systém, zlepšuje psychickú kondíciu a prináša mnoho ďalších pozitív. Zabúdať by sa nemalo ani na odpočinok s kvalitným a dostatočným spánkom.

Akým potravinám je vhodné sa vyhnúť?

- Biele pečivo, knedle, koláče a ďalšie výrobky založené na pšeničnej múke.

- Sladené limonády, pivo, tvrdý alkohol.

- Nekvalitné údeniny s nízkym obsahom mäsa, vysokým obsahom tuku (možno poznať už na prvý pohľad a hodnoty bývajú uvedené na etiketách).

- Vyprážané mäso a prílohy, ostatné vyprážané jedlá, hranolčeky.

- Majonézové výrobky (chlebíčky a lahôdkové šaláty).

- Slané výrobky (chipsy, tyčinky a iné slané snacky).

Potrebné je brať do úvahy aj psychiku, ktorá vie pri naberaní i zhadzovaní kíl hrať dôležitú úlohu. Človek by si mal vedieť život spríjemniť a užiť. Vyššie vymenované druhy potravín sú síce nezdravé, ale nie sú jedovaté. Ich občasná konzumácia nenaruší vaše diétne stravovanie a udržanie váhy. Všetko je otázkou rovnováhy medzi energetickým príjmom a výdajom. Preto je dôležité vedieť, že všetkého veľa škodí a to platí pri jedlách aj nápojoch. 

Okrem vysnívaného schudnutia pomocou proteínovej diéty dokážete takto zmeniť niektoré staré návyky, ktoré vám nadváhu priniesli, takže si váhu udržíte dlhodobo bez problémov.