Mäsová sekaná



Recept je vhodný pre: 2. fáza, 3. fáza

ingrediencie na 4 porcie

  • 200 g hovädzieho zadného alebo roštenky
  • 250 g morčacieho mäsa
  • 1 vajce
  • 100 g póru
  • 100 g cukety
  • tymián (majoránka)
  • 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 2 lyžice dijonskej horčice (nesladené)
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

postup prípravy

Mäso zbavíme blán a prípadne aj kože a pomelieme. Pokiaľ ho meliete sami doma, môžete hovädzí mäso pomlieť jemnejšie ako morčacie. Pór nakrájame na drobné kocky. Cuketu bez šupky a semien nastrúhame na jemnom strúhadle. Zeleninu a mäso dáme do misy a pridáme ešte vajce a tymián (sušeného cca 1,5 - 2 lyžičky) alebo majoránku, sušený cesnak, 1 lyžicu dijonskej horčice, čierne korenie a výdatne osolíme. Všetky ingrediencie rukami poriadne prepracujeme a výslednú zmes ešte párkrát celú vezmeme do rúk a hodíme do misy - zbavíme sa tak vzduchu v zmesi a sekaná bude lepšie držať pri sebe.

Rúru predhrejeme na 180 °C. Na vymastenom plechu vytvarujeme šišku sekanej, ktorú potrieme rukami jednou lyžicou dijonskej horčice. Plech vložíme do rúry a pečieme 1 - 1,5 hodiny, pokým sekaná nezozlatne. 

Na odváženie jednej porcie si celú výslednú sekanú zvážime a ako jednu porciu si odkrojíme 1/4 celkovej váhy. Aj keď by Vás podľa Vášho názoru zasýtilo menšie množstvo, neuberajte si. Dôležité je, aby telo dostalo v porcii toľko bielkovín, koľko má.

Ako prílohu k sekanej môžete podávať kyslú kapustu alebo napríklad zelerové hranolky.

Online kalkulačka

Spočítajte si svoj diétny program

žena muž

Problematické partie