Recept - vývar je základ!

Ingrediencie pre chutný vývar:

  • skelet z jedného kurčaťa (možno aj z upečeného) zbavený tuku, mäsa a kože
  • 1 cibuľa
  • pol zeleru buľvy
  • polovica póru
  • 4 stopky zeleru
  • akékoľvek ďalšie zvyšky povolenej zeleniny (hlúb z brokolice alebo karfiolu atď.)
  • hrsť listov ligurčeka
  • 1 bobkový list
  • 5 guličiek nového korenia
  • 8 guľôčok čierneho korenia
  • soľ

Do hrnca nalejeme 2 litre studenej vody. Postupne vložíme umytú cibuľu aj so šupkou a ostatnú umytú zeleninu. Ak máte radi výraznú chuť zeleniny vo vývare, nakrájame ju na menšie kúsky. Čím menšie kúsky, tým bude chuť zeleniny výraznejší. Pridáme tiež všetky uvedené bylinky a privedieme k varu. Potom do hrnca vložíme kurací skelet a, ako už bolo uvedené, môžeme použiť aj skelet z pečeného kurčaťa. Mierne osolíme. Varíme na miernom ohni najmenej 1,5 hodiny. Po uvarení zlejeme do čistého hrnca. Ak vývar tvorí veľa mastných ôk na hladine, schladíme ho a zrazenú mastnotu z povrchu pozbierame. Tento základný vývar môžeme použiť ako pre prípravu proteínových jedál, tak ako základ pre prípravu zeleninových jedál. Skvele sa napríklad hodí na akúkoľvek zeleninovú polievku, ktorú pripravíme iba vložením nakrájané povolenej zeleniny do vývaru.

Online kalkulačka

Spočítajte si svoj diétny program

žena muž

Problematické partie