Zelerový šalát



Recept je vhodný pre: 1. fáza, 2. fáza, 3. fáza

Ingrediencie na 1 porciu:

  • 150 g zeleru (buľvy)
  • 2 stopky zeleru
  • 50 g reďkoviek
  • 2 hrste čerstvého šalátu (poľná, rímsky, špenát alebo akýkoľvek iný)
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžička bieleho vínneho octu
  • 1 lyžica za studena lisovaného oleja (najlepšie slnečnicový)
  • pažítka
  • soľ
  • korenie


Zeler nakrájame na rovnako veľké kocky a dáme uvariť. Po uvarení scedíme a necháme vychladnúť. Medzitým nakrájame na malé kocky stonkový zeler a tiež najemno nakrájame reďkovky. Všetku túto nakrájanú zeleninu zmiešame. V malej miske dobre premiešame dijonsku horčicu, ocot, olej, soľ a korenie. Olej je najlepšie použiť slnečnicový, kvôli jeho neutrálnej chuti. Nemáte-li k dispozícii za studena lisovaný slnečnicový olej, môžeme použiť aj iný (olivový, repkový). Zálievkou prelejeme zeleninu, zľahka premiešame a necháme v chladničke aspoň 2 hodiny odležať. Až tesne pred podávaním vmiešame do šalátu opatrne tiež umyté šalátové listy a nasekanú pažítku. Tento šalát je v 1. fáze skvelá príloha k nugetkám a od 2. fázy aj k akýmkoľvek mäsám.