Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Fungujú lieky na chudnutie?

26. 10. 2021

Čarovná pilulka, ktorá schudne za vás? Lieky na chudnutie môžu prinášať krátkodobé výsledky, ale z dlhodobého hľadiska môžu narobiť viac škody ako úžitku. Mali by preto slúžiť ako krajné riešenie a byť konzultované s odborným lekárom (obezitológom), ak chcete schudnúť. Jediná cesta, ako udržateľne zhodiť nadbytočné kilá, vedie cez zmenu jedálnička a životného štýlu. Ak si vybudujete zdravé stravovacie návyky, pridáte pohyb a budete dbať na svoje duševné zdravie, môžete sa tešiť z fit pocitu a dlhodobo udržateľnej váhy. Aká je teda pravda o liekoch na chudnutie?

 

Preparáty na chudnutie sa všeobecne radia do dvoch kategórií - voľnopredajné doplnky stravy a lieky na predpis. Voľne predajné lieky na chudnutie väčšinou obsahujú výťažky z rastlín a bylín, ktoré môžu prospieť pri chudnúcom procese. Bylinky na chudnutie spravidla stimulujú organizmus, navodzujú pocity sýtosti a potláčajú pocity hladu, ale samy o sebe vám efektívne schudnúť nepomôžu. Tieto byliny nie je vhodné užívať pri keto diéte, pretože môžu spomaľovať váhovú redukciu a tým ovplyvňovať proces chudnutia.

 

Druhou skupinou sú lieky na predpis, ktoré by lekári mali predpisovať iba v krajných a extrémnych prípadoch, pretože ich užívanie so sebou prináša rad rizík. Tieto lieky majú rozličnú škálu pôsobenie, jedna skupina liečiv môže znižovať pocity hladu, ďalšia skupina môže potláčať pocity spojené s radosťou z jedla. Pri užívaní týchto liekov síce dochádza k úbytku váhy, ale deje sa tak cestou hladovania - jedna skupina z týchto liekov je známa tiež ako "anorektiká". Pri dlhodobom hladovaní nedostáva telo dostatok výživy pre správnu funkciu organizmu, stráca sa tiež dôležitá svalová hmota a celkovo nie je tento proces chudnutia človeku prospešný. Lekári neodporúčajú užívať lieky na chudnutie dlhodobo, nesú so sebou riziko závislosti. Jedným z mnohých negatívnych vedľajších efektov pri dlhodobom užívaní zmieňovaných skupín liečiv môže byť celkové potlačenie radosti a chuti do života, alebo naopak prívaly energie, pocity sily a veľkej výkonnosti, ako tomu býva u látky fentermín, ktorá je farmakologicky podobná amfetamínu. K ďalším vedľajším efektom patrí nespavosť a v extrémnych prípadoch sa ľudia, ktorí tieto lieky na chudnutie užívali, stretli s toxickou (amfetamínovou) psychózou. Pre vysoké riziko týchto efektov sa lieky na chudnutie neodporúčajú kombinovať s antidepresívami. Po vysadení liekov dochádza často tiež k abstinenčným príznakom a jo-jo efektu.

 

Čo robiť, keď naozaj chcete schudnúť a neviete, ako na to? Lekári pre efektívne chudnutie odporúčajú keto diétu, pri ktorej nedochádza k hladovaniu, vďaka optimálnemu množstvo proteínov v strave nestrácate pri chudnutí svalovú hmotu, ale iba tuky, a riziko jo-jo efektu je pozvoľným návratom k normálnej strave minimálne. Počas keto diéty sa navyše naučíte jesť pravidelne v striedmych porciách a zlepšíte svoj pitný režim. Po ruke vám navyše budú naši výživoví poradcovia, s ktorými môžete priebeh diéty konzultovať.

 

Prečítať si o čajoch a bylinkách na chudnutie