Stabilizácia - 2. fáza ketodiéty
V tejto druhej, stabilizačnej fáze diétneho programu ide ketóza na plné obrátky a v jedálničku sa objavujú tuky, sacharidy aj bielkoviny. Jedno proteínové jedlo (najvhodnejšie na obed alebo večeru) nahradíte bežným jedlom z povolených surovín. Počas 1. fázy ste mali 5 proteínových jedál denne? Teraz budú len 4 + „normálne“ jedlo. Ketózu si týmto spôsobom stále udržíte. Kontrolujte si ju pravidelne pomocou papierikov Ketophan.
Kilá síce ubúdajú pomalšie ako v 1. fáze,ale to je v úplnom poriadku. Telo prepína na iný režim a učí sa žiť v štíhlejšom móde. V 2. fáze diéty venujte stravovaniu naozaj pozornosť. Je spolu s 3. fázou, zásadné pre zabránenie nežiaduceho jo-jo efektu.
Sacharidy postupne zavádzate pridaním nových druhov zeleniny. Kvalitné bielkoviny pridávajte podľa zoznamu nižšie. Nahrádzajú teraz jedno proteínové Prodietix jedlo denne.
Zoznam povolenej zeleniny počas keto diéty
Zeleninu si pokojne a s chuťou doprajte. Je dokonalým zdrojom vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok. Množstvo zeleniny na deň je limitované veľkosťou diétneho programu. Ak ste začali s programom S, doprajte si 300 – 500 g zeleniny denne. Ak ste si vybrali program M, vaše denné množstvo sa pohybuje v rozmedzí 500 - 750 g zeleniny na deň. Pustili ste do programu L? Tu si môžete dopriať 750 – 1 000 g zeleniny denne.
Všetky druhy zeleniny kombinujte počas jedného dňa. Množstvo si do celého dňa rozložte.
- artičoky
- čakanka
- zeler stopkový
- huby
- špargľa
- cuketa
- fenikel
- kel
- karfiol
- baklažán
- mangold
- uhorka
- patizón
- biela reďkev
- reďkovky
- žerucha
- špenát
- turín (kvaka)
- všetky druhy byliniek
- všetky druhy zelených šalátov (rukola, poľníček, ľadový šalát, rímský šalát, a pod.)
- zelené fazuľové struky
- kapusta (biela, červená, čínska, pak choi)
- avokádo (1/2 denne)
- chilli papričky (max. 30 g denne)
- tekvica (1/4 denne)
- kaleráb (1/2 denne)
- nakladané uhorky (DIA, v množstve max. 100 g denne)
- paprika žltá, červená (1 ks denne)
- sójové klíčky a mungo klíčky (max. 50 g denne)
- cesnak (½ strúčika)
- ¼ menšej cibule
- biela paprika (2 ks denne) alebo paprika zelená (1ks denne)
- brokolica (max. 150 g denne)
- brokolica (max. 150 g denne)
- zeler buľvový (100 g denne)
- cherry paradajky (5 ks denne)
- kyslá kapusta bez pridaného cukru (300 g/denne)
- olivy (5 ks zelených olív bez náplne denne 2x do týždňa)
- pór (150 g)
Z čoho získať kvalitné bielkoviny vhodné počas keto diéty?
Nižšie uvedené potraviny sú zdrojom kvalitných bielkovín:
- zubáč (150 g)
- pleskáč (150 g)
- hydinová pečeň (100 g)
- halibut (100 g)
- hovädzia pečeň (100 g)
- kalamáre (100 g)
- krabie mäso (100 g)
- krevety (120 g)
- morčacie mäso bez kože(150 g)
- kuracie mäso bez kože 150 g
- chudá zverina (100 g)
- chudé hovädzie mäso (100 g)
- morský čert (150 g)
- morský vlk (120 g)
- pangasius (120 g)
- pstruh (150 g)
- slávky (200 g)
- šunka hydinová s min. 95 % mäsa (100 g)
- teľacie mäso (100 g)
- tofu natural (100 g)
- treska (150 g)
- tuniak vo vlastnej šťave (100 g)
- tvarôžky (100 g)
- vajcia slepačie (2 ks)
- žabie stehienka (100 g)
Kvalitné bielkoviny, ktoré si doprajte len v obmedzenom množstve:
- králičie mäso (100 g - max. 2x do týždňa)
- kuracie stehno bez kože (150 g - max. 2x týždenne)
- chudé bravčové mäso (100 g - max. 2x týždenne)
- parmezán (20 g - max 2x týždenne)
- sušené mäso (1 - 2x týždenne) - 1 porcia = 17 g bielkovín
Zdá sa vám teraz príprava ešte zložitejšia? Nebojte sa, prídete na to. Inšpiráciu nájdete v receptoch. Sledujte nás aj na sociálnych sieťach. Zdieľame nové recepty a informácie, ktoré vám chudnutie uľahčia a začne vás to s nami baviť.