Redukcia - 1. fáza keto diéty
Najnáročnejšia a najprísnejšia fáza keto diéty. Jedálny lístok sa skladá z proteínových jedál, zeleniny a vody. Máme pre vás 2 dobré správy. Nebude to trvať večne. Výsledky uvidíte veľmi rýchlo.
Prichádza chvíľa, kedy sa telo prepne do ketózy a začne čerpať z vlastných energetických zásob, podkožného a útrobného tuku. Ketózu si pravidelne kontrolujte pomocou papierikov Ketophan.
V tejto fáze sú výsledky vášho stravovania viditeľné už po 5 až 7 dňoch. Úbytok z celkového množstva tuku je 50 – 60 %. V priebehu celej diéty dodržujte pitný režim.
Nemali by ste pociťovať hlad. Keď pocítite hlad, alebo chuť na niečo, čo nespadá do odporúčaných jedál, napite sa pohárom vody a počkajte 10 min.
Akú zeleninu si vychutnáte počas 1. fázy?
Zeleninu si doprajte. Je dokonalým zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších dôležitých látok. Množstvo zeleniny na deň je limitované veľkosťou diétneho programu. Začali ste s programom S? Potom si užite 300 – 500 g zeleniny denne. Ak ste vybrali program M, vaše denné množstvo je 500 - 750 g zeleniny na deň. Pustili ste do programu L? Potom si doprajte 750 – 1 000 g zeleniny denne. Myslite na to, že minimálna dávka zeleniny na deň je 300 g.
Všetky druhy zeleniny kombinujte počas jedného dňa. Množstvo si do celého dňa rozložte.
- karfiol
- cuketa
- čakanka
- reďkovky
- reďkev
- uhorka
- špenát
- mangold
- zelené fazuľové struky
- kapusta (biela, červená, čínska pak choi, pekingská, kapusta čínska)
- kyslá kapusta bez pridaného cukru (300 g za deň)
- kel
- brokolica (max. 150 g denne)
- zeler stopkový
- zeler buľvový (100 g denne)
- kvašáky
- fenikel
- čerstvé huby
- špargľa
- baklažán
- patizón
- žerucha
- artičok
- turín (kapusta kvaková)
- čakanka
- všetky druhy zelených šalátov (rukola, valeriánka, ľadový šalát, rímsky šalát, a iné)
- všetky druhy byliniek
- biela paprika (2 ks denne)
- paprika zelená (1ks denne)
- ½ strúčika cesnaku
- ¼ menšej cibule
- huby (čerstvé aj mražené a sušené?)
Zelenina, u ktorej je potrebné množstvo sledovať
- ½ strúčika cesnaku
- ¼ menšej cibule
- biela paprika (2 ks denne)
- brokolica (max. 150 g denne)
- brokolica (max. 150 g denne)
- zeler buľvový (100 g denne)
- kyslá kapusta bez pridaného cukru (300 g za deň)
- paprika zelená (1ks denne)
Povolené oleje a dochucovadlá (dávka na 1 deň)
- 2 polievkové lyžice za studena lisovaného oleja - olivový, repkový, sezamový, ľanový a ďalšie
- 1 lyžica sójovej omáčky bez cukru, alebo coconut aminos
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica dijonskej horčice (bez cukru)
- Ocot kvasný liehový bez obmedzenia
- Náhradné sladidlo - stévia
Uvarte si čistý kostný vývar, alebo vývar z povolenej zeleniny. Polievky a omelety Prodietix potom získajú úplne inú chuť. Kostný vývar ochutený soľou potom môžete popíjať počas celého dňa.
Ak neviete, ako si chutne pripravovať zeleninu, inšpirujte sa v našich receptoch, alebo nás sledujte na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.