Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Nebojte sa cestovať a užívať si dovolenku aj počas diéty

1. 7. 2023

Slnko a teplé počasie priamo nabádajú k cestovaniu. Či už sú to víkendové pobyty alebo dlhšie dovolenky. Kúpanie, výlety, nové zážitky, dostatok času na relax a na príjemné veci, ktoré počas roka zanedbávame, pretože nemáme počas školského roka či pri práci čas. Všetko to znie úžasne, ale aj cestovanie môže mať svoje úskalia, ak práve chudnete alebo ste konečne dosiahli svoju vytúženú postavu. Ani dovolenka alebo trávenie skvelého prázdninového času s priateľmi či rodinou vám však nemusí pokaziť náladu nesprávnym jedlom. Tak alebo onak...vždy je dôležité, aby ste sa cítili dobre a nemali výčitky, ak si počas dovolenky doprajete niečo nezdravé, príp. porušíte svoju diétu. Sme len ľudia, robíme chyby, ale to neznamená, že si nemôžeme v tomto smere pomôcť. Ak viete, že neodoláte, spáchate „hriech“ a budete mať následne výčitky, máme pre vás pár tipov, ako sa tomu vyhnúť. 

Neriadená strela „all inclusive“ 

Dovolenka so „vším všudy“. Žiadne varenie, umývanie riadov alebo nákupy potravín. To je predstava tej pravej dovolenky snáď každého z nás. S prihliadnutím na zdravý jedálniček by sa mohlo zdať, že ide vysnívaný typ dovolenky. Omyl! Takáto dovolenka nie je pre každého, minimálne nie pre toho, kto sa bojí, že neustojí stoly plné množstva jedál – čiže veľkého pokušenia. Je to naozaj len pre ľudí so silnou vôľou. V prípade chudnutia ide o príliš veľké pokušenie, ktorému je len ťažko odolať. Aj keď ide o pobyt napríklad len na pár dní, riziko návratu do starých stravovacích koľají je obrovské. Ak sa bojíte, že to neustojíte, radšej si vyberte dovolenku s vlastným stravovaním. V každom prípade si so sebou zoberte dobroty, ktorými zaženiete hlad, doplníte bielkoviny aj energiu tak, aby ste potom neplakali do vankúša. Rozhodne odporúčame zabaliť si kvalitné proteínové tyčinky alebo žemle posypané chutnými semienkami, ak neviete odolať pečivu. 

Nepravidelná strava

Nepravidelný režim počas dovolenky znamená často aj nepravidelné stravovanie. Pozor na to! Pravidelná strava základom pre zdravé a štíhle telo. Jednou z najčastejších chýb pri chudnutí je dlhé hladovanie počas dňa, po ktorom nasleduje vlčí hlad možné prejedanie sa. Deň končí s preplneným žalúdkom a telo všetku nespotrebovanú energiu uloží do tukových zásob. Myslite preto na pravidelný prísun potravín tak, aby ste počas dňa neboli hladní. V lete je to jednoduché. K dispozícii máte množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. Pri cestách do Stredomoria využite aj možnosti dať si čerstvú rybu. Tým rozhodne nič nepokazíte, ba práve naopak. 

Nálety na čokoľvek, čo sa dá zjesť

Na cestách, keď nevieme, kde sa zastavíme, niekedy nie je vôbec čas na zastavenie sa a náš žalúdok sa ohlasuje stále častejšie, najradšej by sme zjedli všetko, čo máme vôkol seba. Nie málokedy vedú preto naše kroky niekam do fastfoodu alebo na pumpu, kde si narýchlo zahryzneme bagetu a zapijeme nejakou sladkou limonádou. Je to bleskové riešenie, to je fakt. Lenže, ak sa zamyslíme, tak výživové hodnoty jedál z fastfoodov nie sú bohviečo. Vo väčšine prípadov ide o pokrmy plné rýchlych cukrov a nezdravých tukov. Ak si strážite váhu, radšej si nabaľte na cestu pár boxov zdravého jedla. Ak vás prepadne ukrutný hlad, alebo chuť na niečo mňamkové, čo si len tak počas šoférovania doprajete, radšej sa vydajte smerom proteínových tyčiniek. Môžete si na nich pochutiť bez výčitiek a nebudete po nich ospanliví a bez energie. 

Raketová veda...

Dovolenka neznamená, že si musíte nutne odopierať dobré jedlo. To ani v prípade, ak práve chudnete alebo sa bojíte jojo efektu. Ide o to, aby ste si dovolenku užili a netrápili sa tým, čo môžete a nemôžete jesť. Hrešte s mierou a svoje hriechy kompenzujete radšej nízkosacharidovými, low carb, low fat potravinami. Určite sa dá zabaliť aj chlebík s nátierkou, pri ktorom sa nebudete o postavu báť. Týmito potravinami sa nevzdialite od toho, čo ste si vytrpeli, čím je úsmev na perách pri pohľade na svoju postavu.

Či už cestujete do vzdialenejších krajín alebo zakotvíte v Tatrách či vo Fatre, môžete si so sebou vziať produkty, ktorým veríte a chutia vám. Všetky tieto potraviny pripravíte rýchlo a bez zložitého varenia. Na väčšinu z nich stačí len odmerka a panvička. Nič viac nepotrebujete. A nebojte sa, priestor na ochutnanie pizze, cestovín alebo na príjemné dovolenkové raňajky vo forme čerstvo upečenej bagety s maslom mať budete. Dovolenka nie je o tom, aby ste sa od rána do večera obmedzovali v akejkoľvek forme, ale ani o tom, aby ste sa bezmyšlienkovite napchávali, lebo máte „all inclusive“. Ak chudnete, je dôležité počas dní odpočinku premýšľať nad zložením jedálnička a správne kompenzovať energetický príjem.  

Voda, kam len oko dohliadne

Počas diétneho režimu nezabúdajte na pitný režim. Je to neskutočne dôležité. Nie len preto, aby ste necítili smäd, ale aj preto, aby ste mali v pohode peristaltiku čriev. Tekutiny zabezpečujú vyplavovanie látok z tela, preto rozhodne odporúčame, aby ste na pitný režim nezabúdali.  

Vyskúšajte bazén. Chudnutie a plávanie idú pekne dohromady. Plávanie je šport, ktorý je vhodný praktizovať aj pri vyššej intenzite. Voda nadnáša, preto nie sú kĺby tak veľmi zaťažované. Chudnutia do plaviek sa nebojte, ani keby ste boli vo veľkom časovom sklze. S keto diétou máte šancu dosiahnuť viditeľné výsledky aj do týždňa. Potom už len hurá do plaviek. A keď nestihnete schudnúť toľko, koľko ste si predsavzali, nebojte sa. Nejde predsa o nič hrozné. Hurá do plaviek, pohybom vo vode s kilami taktiež bojujete.