Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Váha nie je nepriateľ, ani keď stagnuje.

12. 10. 2023

Zahájili ste svoj nový diétny režim, ktorý je síce úspešný, ale vám sa stále zdá, že váha si robí čo chce a zámerne vás klame? Zmenili ste množstvo svojich nezdravých návykov v stravovaní a váš jedálniček je takmer ukážkový? Dokonca ste zaradili do svojho, už tak plného, programu aj fyzickú aktivitu? 

Prvé kilá sú teda úspešne preč, ale predsa len by to ešte chcelo dať nejaké tie kilá dole, ale vaša váha akoby zamrzla a nechce s vaším telom spolupracovať. Hlavne nestresujte, aj to sa stáva. Tento stav je vo väčšine prípadov úplne normálny. Natíska sa tu však otázka, prečo je to tak, prečo sa to deje? Prečo chudnem, cítim to, ale čísla na váhe stagnujú, dokonca sa čísla začínajú posúvať smerom hore.

Zásada číslo jeden znie – zachovajte chladnú hlavu! Nepanikárte a nenechajte sa tým rozhodiť. Keď nastane situácia, keď ručička na váhe nie a nie sa pohnúť, nie je hneď dôvod na rezignáciu. Je úplne zbytočné, aby ste sa vážili každý deň, prípadne presviedčali ručičku alebo čísla na váhe, že sa majú pohnúť smerom dole. A to bez odporu! Dobrým znamením je minimálne to, že je vám oblečenie voľnejšie, čo na tom, že váha ostáva rovnaká. Podstatné je, že centimetre idú dole.  

Nepodnikajte žiadne drastické zmeny v stravovaní. Samozrejme, ak ste zahájili diétu, pokračujte aj naďalej. Aj počas diéty sa môže stať, že na začiatku idú kilá rýchlo dole a potom sa ich pokles zastaví.  Stagnácia ako taká má svoj dôvod, a je to úplne prirodzená záležitosť. Akonáhle zahájite iný spôsob stravovania, chudnutie pôjde hladko. Ak máte stabilný metabolizmus, vašu látkovú výmenu rozmanité diéty až tak neovplyvňujú. Počítajte však aj s variantom, že sa váha niekedy na niekoľko dní zastaví. 

U ženského pohlavia je stagnácia ovplyvnená aj obdobím menštruácie, kedy sa telo zavodňuje. Dokonca to môže spôsobiť navýšenie súčasnej váhy. Na začiatku diéty môžu kilogramy ubúdať rýchlejšie, ale postupne dochádza k redukčnému poklesu. Optimálny úbytok váhy je cca 1 kg za týždeň.

Dodržiavajte pitný režim, to je zásada číslo dva. Optimalizácia chudnutia je ovplyvnená pitným režimom, ktorý je nemenej dôležitý ako úprava jedálnička a zdravého stravovania.

Štandardne sa odporúča, aby sme vypili počas dňa aspoň 2,5 litra. Príjem tekutín je však u každého človeka individuálny. Záleží na tom, akú fyzickú aktivitu vykonávate počas dňa, ale aj to, v akom ročnom období sa aktuálne nachádzate. 

Máme tu zásadu číslo tri. Nestresujte sa! Ak príde k stagnácii, skutočne je potrebné zachovať chladnú hlavu. Nie nadarmo sa hovorí, že stres je „zabijákom“ chudnutia. Nestrácajte nadšenie z úbytku váhy. Ak máte pozitívnu myseľ, bude pozitívny aj výsledok. Váha môže počas dňa kolísať dokonca v rozmedzí cca 1-2 kg, čo je ovplyvnené tým, čo ste počas dňa vypili a zjedli. 

Najvhodnejšie je vážiť sa raz za týždeň, a to v rovnaký čas, najlepšie na lačno a po rannej návšteve toalety. 

Aby sme nezabudli na zásadu číslo štyri. Dostatočne spite. Nedostatočný spánok je jednou z hlavných príčin stagnácie váhy. Je preto naozaj dôležité kvalitne spať. Je vedecky preukázané, že ľudia s dlhodobým spánkovým deficitom trpia obezitou. Ide totiž o hormonálnu rovnováhu. Ak nespíte, dochádza k naručeniu produkcie hormónov, ktoré regulujú chuť na jedlo. 

Preto vo väčšine prípadov idete atakovať chladničku. Ak máte kvalitný spánok, pomáhate tým optimalizovať metabolizmus glukózy, pretože aj v spánku spaľujete tuky. Snažte sa preto spať aspoň 6,5 hodiny denne. 

Vyskúšajte inú alternatívu športu ako doposiaľ. Aj keď pravidelne cvičíte, telo si na túto aktivitu postupne zvykne a jednoducho prestane spaľovať ako doposiaľ. A aj v prípade, ak máte pod kontrolou tepovú frekvenciu. Vyplatí sa prejsť na iný druh športovej aktivity. Dostanete sa tým na začiatok a váš metabolizmus sa opäť naštartuje. 

Neváhajte preto vyskúšať niečo nové.