Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Vplyv ketónovej diéty na zdravie

14. 6. 2021

Obezitu a nadváhu rieši ľudstvo už od nepamäti. Každý z nás sa určite v posledných rokoch stretol s nejakými druhmi diét. Určite ste už počuli o často skloňovaných pojmoch ako je krabičková diéta, diéta podľa Mačingovej, podľa krvných skupín či delená strava a mnoho ďalších. V posledných rokoch si veľkú pozornosť verejnosti a mnohých vedeckých inštitúcií získala keto diéta, ketogénna či proteínová diéta, ktorá funguje na princípe ketózy a o ktorej sa všeobecne vie, že spoľahlivo funguje. V tomto článku sa preto pozrieme na to, ako vyzerá realita keto chudnutie v číslach. A nielen to.

Ketóza. Čo o nej vieme?

Poďme si v krátkosti povedať, čo ketóza vlastne je. Ketóza je fyziologický stav metabolizmu, ktorý nastáva, keď v strave obmedzíte sacharidy (telo vyčerpá zásobu glykogénu) a začne štiepiť vlastnú tukovú zásobu na ketolátky, ktoré telo využíva ako zdroj energie. Pokiaľ prijímate dostatočné množstvo bielkovín, udržíte si aj svalovú hmotu.

Ketóza sprevádza prirodzene vývoj ľudského (a nielen ľudského) rodu od nepamäti. Je to veľmi múdra adaptácia tela na obdobie, keď v prírode nedozrievalo ovocie a ľudstvo nemalo prístup k dostatočným zdrojom sacharidov (teda na stav, ktorý bol v minulosti úplne bežný) a ketóza tak bola prirodzenou súčasťou našich biorytmov hlavne v zimných mesiacoch.

Chudnutie v ketogénnej diéte

Pojem obezita každý pozná. Je často označovaná ako choroba 21. storočia a má bohužiaľ stále rastúci trend. V ČR trpí obezitou až 21 % obyvateľov a až 34 % ľudí má nadváhu. Obezitu sprevádza mnoho zdravotných rizík ako sú napr. diabetes mellitus 2. stupňa, kardiovaskulárne, nádorové či respiračné ochorenia a mnoho ďalších. Nesmieme zabudnúť ani na psychologické dôsledky, kedy je spojená často s nízkym sebavedomím a depresiami.

Vedci sa v jednej štúdii zamerali na porovnanie ketogénnej diéty s klasickou nízkokalorickou diétou. Štúdie sa zúčastnilo 53 dobrovoľníc, ktoré boli po dobu 6 mesiacov v diéte a následne sa zistilo, že pri ketogénnej diéte došlo k 2,1-krát väčšej váhovej redukcii a o 2,4-krát väčšej strate tukovej hmoty ako pri klasickej nízkokalorickej diéte. Ketogénna diéta môže podľa viacerých výskumov znížiť riziko obezity a ochorení s ňou spojených, pretože dochádza k redukcii hmotnosti a zníženiu množstva podkožného i viscerálneho tuku.

 

Cholesterol? Pre diétu žiadny problém

Cholesterol je látka nevyhnutná na správne fungovanie organizmu a je potrebný na tvorbu hormónov, vitamínu D či bunkových membrán. Vytvára sa v pečeni a nachádza sa hlavne v živočíšnych produktoch. Problém nastáva, keď máme v krvi zvýšenú hladinu "zlého" LDL cholesterolu, kedy vzniká vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení. V krvi sa nachádza aj "dobrý" HDL cholesterol, ktorého je vhodné mať dostatok, pretože má ochranný účinok. Vedeckými štúdiami bolo preukázané, že ketogénna diéta zvyšuje hladinu "dobrého HDL cholesterolu, a to je jeden z faktorov, ako znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Ako ovplyvňuje diéta cukrovku 2. typu?

Civilizačné ochorenie Diabetes mellitus (cukrovka) 2. typu je najrozšírenejší typ cukrovky, ktorým trpí až 92 % všetkých chorých diabetikov. Označuje sa za metabolické ochorenie, ktoré vzniká kombináciou niekoľkých faktorov, jedným z nich je nezdravý životný štýl spojený s obezitou a nedostatkom pohybu, kedy zjednodušene povedané dochádza k zvýšeniu hladiny jednoduchého cukru glukózy v krvi pri súčasnej rezistencii tela na hormón inzulín a jeho nedostatku v krvi.

Niekoľko štúdií preukázalo pozitívny vplyv ketogénnej diéty na diabetes mellitus 2. typu a v jednej štúdii dokonca dokázala zlepšiť citlivosť na inzulín až o priepastných 75 %. V inej štúdii sa 21 účastníkov s diabetom mellitus 2. stupňa stravovalo 16 týždňov ketogénnu diétu a po tejto dobe až 7 z nich prerušilo liečbu v dôsledku zlepšenia zdravotného stavu a 10 účastníkov si znížilo dávku liekov na cukrovku.

Ketónová diéta ako liek?

Na základe vyššie uvedených informácií, môžeme konštatovať, že tento typ diéty vie byť veľmi šikovným pomocníkom pri niektorých zdravotných problémoch. Málokto ale vie, že sa využíva aj v zdravotníckych zariadeniach na zlepšenie stavu epilepsie. Vďaka keto diéte dochádza k zníženiu počtu záchvatov u epileptických detí. Deti v týchto zariadeniach, ale dostávajú väčšiu porciu tukov, aby nestrácali na váhe. Tomuto námetu sa venuje film s názvom First Do No Harm podľa skutočných udalostí s oscarovou herečkou Meryl Streep.

Z ďalších vedeckých štúdií sa zistilo, že keto diéta môže mať pozitívny vplyv na spomalenie rastu karcinómu mozgu, na syndróm polycystických ovárií, znížiť symptómy a spomaliť postup Alzheimerovej choroby, a dokáže pomôcť zlepšiť akné. Je dôležité podotknúť, že pokiaľ má zákazník nejaké ochorenie a chce držať proteínovú diétu, odporúčame poradiť sa s ošetrujúcim lekárom, ktorý pozná celú zákazníkovu zdravotnú anamnézu.

Výhodou diéty je, že nekonzumujete potraviny s vysokým glykemickým indexom, čo sa často deje v bežnom jedálničku. Tieto potraviny jednoducho povedané spôsobujú hlad. Proteínová diéta je nízkosacharidová a po nástupe ketózy nedochádza ku kolísaniu hladiny inzulínu, čo vedie k dlhodobejšiemu pocitu zasýtenia.

 

Pre koho nie je diéta vhodná

Na druhú stranu ketogénna diéta má aj svoje úskalia. Samozrejme, že existujú ako v každej inej diéte ochorení, pri ktorých ketónová diéta nie je vhodná. Neodporúča sa pre deti, mladistvých, tehotné či dojčiace matky. Pre pacientov trpiacich ochorením pečene a obličiek, metabolickými ochoreniami (dna, ateroskleróza, fenylketonúria a ďalšie), diabetes mellitus (cukrovka) 1. typu, srdcovo-cievnymi chorobami, poruchami krvnej zrážanlivosti, žlčníkovými kameňmi, mentálnou anorexiou. Kontraindikovaná je aj pre tých, ktorí trpia alergiou alebo intoleranciou na niektoré zložky proteínových jedál.

Je dôležité podotknúť, že pokiaľ má klient nejaké ochorenie a chce držať proteínovú diétu, tak odporúčame najprv konzultovať držanie s Vaším ošetrujúcim lekárom, ktorý pozná celú Vašu zdravotnú anamnézu a byť pod jeho odborným dohľadom. Pokiaľ človek do tejto skupiny nepatrí a dodržiava zásady proteínovej diéty, môže byť keto diéta preukázateľne prospešná pre organizmus. Je ale treba byť obozretný pri výbere proteínovej diéty - vybrať si nutrične správne nastavený koncept a počas diéty sa radiť so skúseným nutričným poradcom.

 

Spýtajte sa sami seba

Každý človek trpiaci obezitou a komplikáciami s ňou spojenými si sám musí položiť otázku, či mu uvedený stav vyhovuje alebo sa bude snažiť s tým niečo urobiť. Jednou z možností je využiť prirodzený proces tela „ketózu“, ktorou dokážete úspešne zredukovať váhu.

 


 

Použitá literatúra:

ROBERTS, S . 2017. Dr. George Blackburn, Who Worked to Help You Eat Better, Dies at 81. [online]. [cit. 2019-27-10]. dostupné na internete: <https://www.nytimes.com/2017/03/07/health/george-blackburn-dead-nutrition-expert.html?_r=1>.

ROUBEK, L. 2018. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. 1. vydanie. Praha: Erasport.                                      552 s. ISBN: 978-80-905685-5-6

BREHM, B. et al. 2003. A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women.  In The Journal of clinical endocrinology and metabolism. roč. 88, 2003, č. 4. s. 1617 – 1623.  

KOLLEROVÁ, M. 2017. Zdravotní rizika a komplikace obezity. [online]. [cit. 2019-06-11]. dostupné na internete: <https://www.obezita.cz/zdravotni-rizika-a-komplikace-obezity-2/>.

KOLLEROVÁ, M. 2017. Výskyt obezity. [online]. [cit. 2019-06-11]. dostupné na internete: <https://www.obezita.cz/vyskyt-obezity/>.

BRAUNEROVÁ, R. – HAINER,V. 2010. Obezita – diagnostika a léčba v praxi. In Medicína pro praxi. roč. 7, 2010, č. 1.

WESTMAN, E. et al. 2003. Review of low-carbohydrate ketogenic diets. In Current Atherosclerosis Report. roč. 5, 2003, s. 476 – 483.

BODEN, G. et al. 2005. Effect of a low-carbohydrate diet on appetite, blood glucose levels, and insulin resistance in obese patients with type 2 diabetes. In Annals of internal medicine. roč. 142, 2005, č. 6, s. 403 – 411. 

AZ bezpečnost potravin. 2019. Cholesterol. [online]. [cit. 2019-06-11]. dostupné na internete: <https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76822.aspx>.

SANTOS,  F. et al. 2012. Systematic review and meta‐analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. In Obesity Reviews. roč. 13, 2012, č.11, s. 1048 -1066.

HALL, K. – CHUNG, S. 2018. Low-carbohydrate diets for the treatment of obesity and type 2 diabetes. In Current opinion in clinical nutrition and metabolic care. roč. 21, 2018, č. 4, s. 308 – 312. 

YANCY W. et al. 2005. A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabetes. In Nutrition and metabolism. 2005, č. 34

HEMINGWAY, C. et al. 2001.  The ketogenic diet: a 3- to 6-year follow-up of 150 children enrolled prospectively. In Pediatrics. roč. 108, 2001, č. 4, s. 898 – 905.

PAOLI, A. et al. 2012. Nutrition and acne: therapeutic potential of ketogenic diets. In Skin pharmacology and physiology. roč. 25, 2012, č. 3, s. 111.

MAVROPOULOS, J. 2005. The effects of a low-carbohydrate, ketogenic diet on the polycystic ovary syndrome: A pilot study. In Nutrition & Metabolism. roč. 2, 2005, č. 35.

McPHERSON, P. - McENENY J. 2012. The biochemistry of ketogenesis and its role in weight management, neurological disease and oxidative stress. In Journal of physiology and biochemistry. roč. 68, 2012, č. 1, s. 141 – 151. 

GASIOR, M. et al. 2006. Neuroprotective and disease-modifying effects of the ketogenic diet. In Behav Pharmacol. roč. 17, 2006, č. 6, s. 431 – 439.