Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Rola stresu v procese chudnutia alebo naberania váhy.

22. 2. 2024

Stres a nadváha: Ako to spolu súvisí.

V dnešnej rýchlej a náročnej dobe sa stres stal naším neustálym spoločníkom. Je vplyv na naše telo a myseľ je neodškriepiteľný, pretože zasahuje do nášho každodenného života mnohými spôsobmi. Jedným z menej známych, ale zásadných dôsledkov stresu je jeho vplyv na naše stravovacie návyky. Okrem iného ide napríklad o emočné prejedanie sa. V tomto článku sa pozrieme na to, čo stres a emočné prejedanie so sebou prinášajú. Ponúkneme vám praktické tipy, ako a s týmito problémami vysporiadať. 

Čo je to stres a akým spôsobom pôsobí na náš metabolizmus.

Stres je prirodzená reakcia nášho tela na vonkajšie nároky alebo hrozby. Z biologického hľadiska ide o „boj alebo útek“, teda reakciu, ktorá mobilizuje telesné zdroje k okamžitej akcii. Táto reakcia zahŕňa uvoľňovanie hormónov, ako je adrenalín a kortizol, ktoré zvyšujú srdečný tep, krvný tlak a hladinu glukózy v krvi, aby naše telo malo dostatok energie na stret s hrozbou. Pri chronickom strese, kedy sa tieto hormóny uvoľňujú dlhodobo, dochádza k negatívnym zmenám v metabolizme. Tieto zmeny môžu, okrem iného, viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti, pretože kortizol podporuje ukladanie tuku, predovšetkým v oblasti brucha

Čo je emočné prejedanie sa.

Emočné prejedanie sa je tendencia tela reagovať na stresové situácie alebo negatívne emócie, ako sú smútok, samota, frustrácia, prejedaním sa – často jedlom, ktoré je obsahuje vysoký obsah cukru a tuku. Ide o spôsob, akým niektorí ľudia zvládajú svoje pocity, pretože jedlo môže dočasne pôsobiť utešujúco a poskytovať pocit útechy. Tento spôsob zvládania emócií však môže viesť k nezdravému vzťahu k jedlu a dlhodobo spôsobovať problémy s váhou a sebavedomím. 

Viac informácií o emočnom prejedaní sa, vrátane techník, ako s ním pracovať ,nájdete v článku TU

I keď stres a úzkosť sú bežnou súčasťou nášho života, je dôležité sa s nimi zdravo vysporiadať a neuchyľovať sa k emocionálnemu prejedaniu sa ako ku možnosti riešenia problému. Toto môže byť veľmi ťažké, ale s vhodnou podporou a sebauvedomením je to možné. Koniec koncov, naše duševné a telesné zdravie sú navzájom prepojené. Keď sa staráme o jedno, pomáhame tak druhému. 

Zaujímavosti o strese a jeho vplyve na chudnutie alebo priberanie na váhe.

1. Stres môže spomaliť metabolizmus: v niektorých prípadoch môže chronický stres viesť k spomaleniu metabolizmu, čo sťažuje proces chudnutia. 

2. Hormonálna nerovnováha: stres zvyšuje produkciu hormónu kortizol, čo môže podporovať chuť na jedlo a zvyšovať túžbu po nezdravom vysokoenergetickom jedle. 

3. Zmena telesného zloženia: dlhodobý stres môže viesť k zvýšeniu tukovej hmoty a zníženiu svalovej hmoty, čo má negatívny dopad na celkové zdravie a fyzickú kondíciu.  

Tipy ako sa vyrovnávať s každodenným stresom.

Pestujte zdravé stravovacie návyky

Zdravé stravovacie návyky sú kľúčové pre zvládanie stresu a prevenciu emočného prejedania sa. Vyvážená strava, bohatá na celozrnné produkty, čerstvé ovocie a zeleninu, podporuje stabilnú hladinu energie a minimalizuje náhlu chuť na jedlo, ktorá môže byť vyvolaná stresom. Týmto spôsobom sa nielenže zlepšuje vaša psychická pohoda, ale zároveň podporujete svoje zdravie a wellness celkovo. 

Praktický tip: nastavte si pravidelný čas na jedlo aj desiatu, aby ste sa vyhli dlhým časovým intervalom bez jedla. Môže to totiž viesť k náhlemu vlčiemu hladu a následnému prejedaniu sa. 

Pravidelná fyzická aktivita

Cvičenie predstavuje vynikajúci spôsob, ako sa vyrovnať so stresom a podporiť psychickú pohodu. Pravidelná fyzická aktivita znižuje napätie, zlepšuje náladu a podporuje zdravie tým, že uvoľňuje endorfíny, prírodné chemické látky, ktoré pôsobia proti stresu. Navyše, aktívny životný štýl môže prispieť k tipom na chudnutie a zlepšenie metabolizmu. 

Praktický tip: začleňte do svojho denného plánu aspoň 30 minút mierne intenzívnej až intenzívnej fyzickej aktivity, ako je napríklad rýchla chôdza, beh, plávanie, alebo jazda na bicykli. 

Dostatok spánku

Kvalitný spánok je nevyhnutný pre zvládanie stresu a udržanie hormonálnej rovnováhy. Nedostatok spánku zvyšuje produkciu hormónov stresu, čo môže viesť k emočnému prejedaniu sa a zhoršeniu psychickej pohody. Dostatok spánku taktiež podporuje zdravie tým, že umožňuje telu regenerovať a udržiavať zdravé stravovacie návyky. 

Praktický tip: vytvorte si príjemnú večernú rutinu a snažte sa ísť spať a vstávať v rovnaký čas, aby váš biologický rytmu s zostal stabilný.

Zaraďte relaxačné techniky

Techniky relaxácie, ako je meditáciu, hlboké dýchanie či joga sú účinným spôsobom, ako znížiť úroveň stresu a podporiť psychickú pohodu. Pomáhajú udržiavať pokojnú myseľ, zlepšujú zdravie a wellness. Sú užitočné pre zvládanie emočného prejedania sa tým, že poskytujú alternatívne spôsoby, ako sa vysporiadať s náročnými emóciami. 

Praktický tip: venujte denne aspoň 10 minút meditácii alebo hlbokému dýchaniu, ideálne v pokojnom a pohodlnom prostredí, aby ste znížili úroveň stresu a zlepšili svoju schopnosť zvládať výzvy dňa. 

Vedomie toho, ako stres a emočné prejedanie sa ovplyvňujú naše telo a myseľ, je prvým krokom k tomu, aby sme sa naučili lepšie sa s týmito výzvami vysporiadať. Implementácia zdravých návykov a stratégií do vášho každodenného života môže pomôcť zlepšiť vaše celkové zdravie a zvládať stres efektívnejšie.