Došlo k strate internetového pripojenia, skontrolujte prosím Vaše internetové pripojenie, obnovte stránku a skúste vykonať akciu znova.
Pri spracovaní vašej požiadavky došlo k chybe, obnovte prosím stránku a skúste vykonať akciu znova.

Čo je emočné prejedanie sa a ako ovplyvňuje chudnutie.

19. 2. 2024

Ako sa vysporiadať s emočným prejedaním sa.

V dnešnej rýchlej a náročnej dobe sa stres stal naším neustálym spoločníkom. Jeho vplyv na naše telo a myseľ je neodškriepiteľný. Zasahuje do nášho každodenného života mnohými spôsobmi. Jedným z menej známych, ale zásadných dôsledkov stresu je jeho vplyv na naše stravovacie návyky, konkrétne na emočné prejedanie sa. V tomto článku sa pozrieme na to, čo emočné prejedanie sa obnáša, ponúkneme praktický tipy, ako sa s týmito problémami vysporiadať. 

Čo je emočné prejedanie sa.

Emočné prejedanie sa je tendencia reagovať na stresové situácie alebo negatívne emócie, ako sú smútok, samota, frustrácia, práve prejedaním sa. A to často jedlom, ktoré obsahuje vysoké množstvo cukru a tuku. Ide o spôsob, akým niektorí ľudia zvládajú svoje pocity, pretože jedlo môže dočasne poskytovať pocit útechy. Tento spôsob zvládania emócií však môže viesť k nezdravému vzťahu k jedlu a dlhodobo spôsobovať problémy s váhou a sebavedomím. 

V živote nám často môže niečo chýbať. Napríklad pohladenie, konkrétna osoba, uznanie v zamestnaní či láska. Práve emocionálne prejedanie sa je nezdravým spôsobom, ako sa vyrovnať s týmito faktormi.

Namiesto toho, aby sme sa vysporiadali priamo so zdrojom svojej úzkosti alebo stresu, často siahneme po jedle, ktoré nám nahrádza rýchle riešenie, poskytuje dočasný pocit úľavy a uspokojenia. Záchvaty prejedania sa nedejú len tak a ich príčiny sú skutočne poväčšine emočného rázu. Jedlo nenasýti preto len telo, ale často našu hladnú dušu. Emocionálne prejedanie sa má však veľké následky. Môže prispievať nielen k nárastu telesnej hmotnosti a obezity, ale zároveň viesť k poruchám príjmu potravy, ako je bulímia alebo anorexia. Emocionálne prejedanie sa taktiež zvyšuje riziko vývoja chronických ochorení, ako je diabetes a ochorenie srdca. 

5 tipov, ako riešiť emočné prejedanie sa.

1. Rozpoznajte spúšťače. 

Prvým krokom k riešeniu emočného prejedania sa je pochopenie, čo prejedanie sa vyvoláva. Je to stres v práci, nuda, úzkosť alebo smútok? Pozorovaním a zapisovaním si skutočnosti, kedy a prečo k prejedaniu dochádza, pomôže lepšie rozpoznať a riešiť spúšťače. 

2. Nájdite alternatívne spôsoby, ako sa vysporiadať so svojimi emóciami a pocitmi.

Namiesto toho, aby ste hneď siahli po jedle, vyskúšajte nájsť iné spôsoby, ako sa vysporiadať s vašimi pocitmi. To môže zahŕňať cvičenie, písanie denníka, rozhovor s priateľmi, alebo sa môžete venovať niečomu, čo vás baví. Prípadne si urobte desať drepov, odveďte svoju pozornosť a prospejte tak svojmu zdraviu. 

3. Jedzte pravidelne a s plnou pozornosťou 

Vyhnite sa vynechávaniu jedál, ktoré môže viesť k prejedaniu sa v neskoršom čase počas dňa. Snažte sa jesť pomaly a s plnou pozornosťou. Sústreďte sa na chuť, textúru a vôňu jedla, čo môže pomôcť zvýšiť pocit spokojnosti a znížiť šance na prejedanie sa. 

4. Vybudujte podpornú sieť 

Zdieľanie vašich skúseností s rodinou, priateľmi alebo podpornou skupinou môže poskytnúť emocionálnu podporu a motiváciu potrebnú k prekonaniu emočného prejedania sa. 

5. Zvážte odbornú pomoc 

Ak máte pocit, že nemôžete svoj problém s emočným prejedaním sa zvládnuť sami, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc. Psychológ alebo výživový špecialista vám môže ponúknuť stratégie a techniky na lepšie zvládanie vašich emócií a stravovacích návykov. 

A na záver prinášame jednu z konkrétnych techník, ktorá vám môže pomôcť v boji proti emočnému prejedaniu sa.  

Ide o metódu pod názvom "Mindful Eating" alebo vedomé jedenie. 

Táto technika sa zameriava na uvedomelé vnímanie jedla a svojho tela s cieľom lepšie rozpoznať signály hladu a sýtosti, a zároveň medzi fyzickou potrebou jedla a emočným prejedaním sa. Tu je niekoľko krokov, ako praktizovať vedomé jedenie:

  • Zastavte sa pred jedlom: 

Predtým, ako začnete jesť, venujte chvíľu pozornosť svojmu telu a opýtajte sa samých seba, či máte naozaj hlad.

  • Odstráňte rozptýlenie: 

Jedzte bez elektroniky, kníh alebo iných rušivých rozptýlení, aby ste sa mohli plne sústrediť na jedlo.

  • Vnímajte jedlo všetkými zmyslami: 

Pri jedle si všímajte vzhľad, vôňu, textúru a chuť každého sústa. To vám pomôže lepšie si jedlo užiť a dosiahnuť pocit sýtosti. 

  • Jedzte pomaly: 

Pomaly prežúvajte každé sústo a dávajte si načas medzi jednotlivými sústami. Vďaka tomu môžete lepšie vnímať signály sýtosti vášho tela. 

  • Rozlišujte medzi fyzickým hladom a emóciami: 

Keď pocítite potrebu jesť, skúste sa zamyslieť, či je váš hlad naozaj skutočne fyzický, alebo jete z dôvodu stresu, nudy alebo iných emócií. 

  • Prijímajte svoje potreby bez úsudku: 

Ak zistíte, že jete z emocionálnych dôvodov, nepokladajte sa za vinníka. Namiesto toho sa snažte pochopiť svoje pocity a nájsť iné, zdravšie spôsoby, ako sa s nimi vysporiadať.

Vedomé jedenie vyžaduje prax a trpezlivosť, ale môže byť veľmi účinným nástrojom pre toho, kto sa potýka s emočným prejedaním sa. To, že sa učíte rozpoznávať a reagovať na skutočné potreby vášho tela môže viesť k zdravšiemu vzťahu s jedlom a lepšej celkovej pohode.