Bazalkové pesto



Recept je vhodný pre: 3. fáza

ingrediencie

  • hrsť bazalkových lístočkov
  • lyžica píniových orieškov (môžeme použiť aj dostupnejšie kešu)
  • 2 lyžica olivového oleja
  • 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • soľ

postup prípravy

Najvhodnejšie je pesto pripravovať v mažiari, aj keď to zaberie viac času. Ako prvé vložíme do mažiara lístky bazalky a väčšiu štipku soli (lepšie je použiť hrubozrnnú). Spoločne trieme po stenách mažiara, až sa vytvorí hladká pasta. Potom postupne za stáleho trenia prilievame olej. Ako posledné pridajte cesnak a oriešky. A opäť rozdrvte. Pokiaľ nebudete pesto konzumovať hneď, je dobré nakvapkať do pesta pár kvapiek citrónovej šťavy.

Na prípravu pesta môžete použiť aj mixér. V tomto prípade vložte všetky zložky do mixéra a rozmixujte. Dajte ale pozor, aby ste nemixovali moc dlho, zmes by sa prehriala a mohla by zmeniť chuť.

Pripravené pesto sa hodí namiesto omáčky k rôznym druhom steakov alebo aj k našim cuketovým rezancom.