Vianočné keto menu: Zemiakový šalát
Recept je vhodný pre: 3. fázu
Pre tento recept si najskôr pripravte majonézu. Do šalátu následne použijete len jej časť.
Majonéza
Ingrediencie
- 1 žltok (vajca z prevereného zdroja)
- 1/2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 / 4 lyžičky soli
- 1/2 lyžice citronovej šťavy
- 40 ml panenského olivového oleja
- 100 ml arašidového alebo slnečnicového oleja
Postup prípravy
Uistite sa, že všetky prísady majú izbovú teplotu, inak hrozí, že sa majonéza zrazí. V mise pomocou metly šľahajte žĺtka, horčicu, osoľte a okoreňte. Zašľahajte citrónovú šťavu. Zmiešajte oba oleje a pridávajte ich za stáleho šľahania do žĺtkovej zmesi - najskôr po kvapkách. Ďalšie dajte vždy, keď sa predchádzajúca kvapka vstrebe. Akonáhle začne zmes hustnúť, môžete začať olej prilievať "tenkým pramienkom". Keď sa vstrebe všetok olej, ochutnajte a prípadne dochuťte.
Šalát
V priebehu proteínovej diéty je povolená iba jedna porcia zemiakového šalátu denne.
Ingrediencie (4 porcie)
- 8 lyžíc šalátových zemiakov
- 12 lyžíc koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 2 dia nakladané uhorky
- 1 vajcia natvrdo (iba bielky)
- 2 lyžice majonézy (viz. Recept hore)
- 1/2 lyžička nasekanej cibule
- soľ, čierne korenie
Postup prípravy
Zemiaky poriadne umyte a dajte do hrnca so studenou vodou. Dobre osoľte, priveďte do varu a varte asi 20 až 25 minút do zmäknutia. V kastróliku priveďte k varu osolenú vodu, pridajte olúpanú zeleninu a povarte asi 5 až 7 minút.
Uvarené zemiaky i zeleninu sceďte a nechajte chvíľu vychladnúť. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky (asi 1 x 1 cm). Bielky (natvrdo uvarené) a uhorky nakrájajte nadrobno. Do misy vložte zemiaky, zeleninu, uhorky, vajcia a cibuľku. Pridajte majonézu. Osoľte, okoreňte a veľmi opatrne premiešajte, aby sa zemiaky nepolámali. Zakryte fóliou, dajte do chladničky a nechajte odležať.
Ak dávate prednosť odľahčenejšej variante zemiakového šalátu, máme pre vás pripravený aj tento recept https://www.prodietix.cz/bramborovy-salat.
Hľadám najvhodnejší program...